pepper-parents

PEPERS MET PASSIE – HET ONTSTAAN VAN PEPPER PARENTS

Heyo, mijn naam is Patrick Oosdijk. Ik ben geboren en getogen in Zeeland, waarna ik voor studie ben verkast naar Tilburg in het Brabantse land. Tijdens mijn studietijd werkte ik samen met mijn huisgenoten in de horeca. Samen ontwikkelden wij zo een vergaande liefde voor koken en lekker eten en drinken. Nadat een bevriende huisgenoot mij een peperplant cadeau deed, begon mijn passie voor pepers te groeien. Ik werd verliefd op de smaak en begon mij steeds verder te verdiepen in dit exclusieve product. Daarbij begon ik ook steeds meer planten zelf te kweken en werd het vuur nóg verder aangewakkerd tijdens reizen voor werk en privé, naar werelddelen waar men veel meer met pepers bezig is, zoals in Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Daar ging ik dan in mijn vrije tijd bewust op zoek naar nieuwe pepersoorten, toepassingen en mogelijkheden om dit thuis in Nederland ook te realiseren. Het heeft me vele pittige (én smaakvolle) avonturen opgeleverd, waar ik dan ook graag uren over vertel!

MEER DAN ALLEEN PITTIG

Ergens rond 2020 begon deze, toen nog, thuis-hobby uit de klauwen te lopen. Mijn huis stond regelmatig zó vol met kweekbakken en peperplanten – door vrienden liefkozend mijn ‘peperbaby’s’ genoemd – dat er haast geen leefruimte meer over bleef. Bovendien moest ik steeds vaker weg voor werk, waardoor ik ze moeilijker kon verzorgen. Zodoende ontstond bij mij het idee voor Pepper Parents, een organisatie / concept waarbij we samen met een community de liefde voor pepers verspreiden, samen de peperplanten grootbrengen en de pepers verwerken tot heerlijke producten. Met behulp van een creatief, culinair en ondernemend netwerk is deze gemeenschap inmiddels gegroeid tot tientallen peperouders, een culinair team – waarmee we experimenteren en onze producten maken. We hebben inmiddels een eigen stadstuin en verkopen onze producten in onze eigen webshop en bij een aantal (lokale) winkels. Ook organiseren we activiteiten waarbij het proeven van (nieuwe) producten en toepassingen, het delen van ervaringen en de passie voor pepers centraal staat!

WAAR KOMEN ONZE PEPERS VANDAAN?

Het maken van onze producten doen we op twee manieren: aan de ene kant hebben we hoogwaardige peperleveranciers waar we pepers inkopen en aan de andere kant hebben we onze Pepper Parents, die de planten thuis kweken. Hieronder volgt een inkijk in het groeiproces.

Om onze Parents aan het werk te zetten zijn er natuurlijk planten nodig. De zaadjes worden al gepland in december. Tijdens de gure wintermaanden houden we ze lekker warm binnenshuis, zodat ze veilig kunnen kiemen en groeien, waarna we in februari/maart op zoek gaan naar Pepper Parents om op hun nieuwe baby plantjes te passen. De Parents krijgen wekelijks instructies hoe ze de planten goed kunnen verzorgen om ze tot gezonde volwassen planten uit te kunnen laten groeien met hopelijk veel pepers! Nadat de plant is volgroeid en pepers begint te produceren – meestal rond augustus/september – is het de bedoeling dat de Pepper Parents de rijpe pepers naar ons terugsturen, zodat wij aan de slag kunnen met het maken van onze mooie producten!

WAT WIJ ER
VAN MAKEN

Met de pepers maken wij vervolgens niet-zo-voor-de-hand-liggende (vegetarische) producten. Denk hierbij aan onze pittige jams, maar ook aan hotsauces, kimchi’s, salsa’s, taarten, fruitrollen en andere heerlijke borrel- en bijgerechten!
Het ontwikkelen van nieuwe producten is een continue proces waarbij we er samen met ons culinaire netwerk – bestaande uit een aantal professionele koks en hobbyisten – lustig op los experimenteren. Niet alles hoeft vermarkt te worden het is vooral een proces van gekke smaken combineren en kijken of het werkt.
Meestal begint het met een vaag idee van smaken die amper bij elkaar horen. Ik proef een peper en probeer er iets bij te denken wat leuk zou kunnen zijn. Soms pakt een concept goed uit en serveer je de PepperParents die op bezoek zijn een briljante Coconut-Carrot cake met Aji Amarillo en een limoen glazuur. Vaak ook helemaal niet… zo zijn mijn grootste missers zeewier(kelp) hotsauce met wraith pepers en bitterballen gevuld met een chili gedraaid van Anaheim pepers.
Naast de producten op onze website ben ik ook continu bezig met het experimenteren met gerechten. Zo organiseerde ik afgelopen jaar een tasting op een sloep trip met bijpassende biertjes samen met Tilburg Ahoi en Loc.

De Pepper Parents krijgen voor al hun effort en liefde natuurlijk samples terug, al dan niet tijdens één van onze leuke activiteiten!

De (verre) toekomst: No Waste Pepper Parents en Pepper Parents Restaurant

Bewust van onze huidige tijd proberen wij ook zoveel mogelijk ons steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Zo proberen we continue te kijken hoe we kunnen produceren met een lage impact op het milieu en zo min mogelijk afval. Een mooi voorbeeld van een lopend initiatief op dit gebied zijn de oliën die we proberen te maken van de uiteinden (‘kontjes’) van de pepers, die we anders weg zouden gooien. Anderzijds proberen we te kijken hoe we peperplanten de winter door kunnen krijgen, zodat een plant vaker benut kan worden, en vragen we onze Pepper Parents om de biologische materialen die we verstrekken te retourneren of hergebruiken.
Op korte termijn wil ik graag het assortiment op onze website uitbreiden met producten voor de culinair geënthousiasmeerde, in meer winkels terecht komen in Tilburg en omgeving en samenwerkingen aangaan met gepassioneerde restaurants. In het najaar van 2022 kan men zeker een nieuwe jam verwachten uit de tuin van onze parents en een no waste pepper butt olie!
Ten slotte is het mijn ambitie en droom om uiteindelijk, binnen een jaar of 10, een Pepper Parents restaurant met winkel te openen dat grotendeels draait op pepers afkomstig van de Pepper Parents Community. We blijven keihard werken om deze ultieme ‘peperdroom’ werkelijkheid te laten worden!